Remi schreef:
Dat ik het er niet mee eens ben betekent niet dat het niet kan, he
. Ik vind een Orval juist vers het lekkerst. Maar zo ieder zijn smaak. Ik vind lambiek erg lekker en bij oude geuzen en oude krieken is Brettanomyces belangrijk voor na-gisting op fles waar
ik het wel een toegevoegde waarde vind. Zo duidelijk?
Yes
. Cantillon heeft gister ook de fou foune, nath en LPF gereleased. Moet de fou foune nog eens drinken, maar denk niet dat ik de komende weken in brussel kom.
Daveytl schreef:
Wat gebeurt er met het speciaalbier als het over datum is dat het zo lekker wordt? Wat verandert er in de smaak?
Kort gezegd, tijdens het rijpen worden er bepaalde stoffen afgebroken en andere worden juist weer aangemaakt. Zo wordt het bittere van de hop minder, terwijl andere smaken naar voren komen. Bijv de suikers komen in de voorgrond en het bier krijgt meer een port smaak.
Daarom moet je IPA’s vers drinken, want de hop geeft juist de bittere smaak aan IPA’s, maar kun je gerust een quadrupel een aantal jaren laten liggen. Maar daarbij: een bier die een aantal jaar ligt hoeft zeker niet beter te zijn van smaak, het is maar wat je zelf lekker vindt.
En mocht je niks te doen hebben, kun je dit artikel erover lezen
http://depa.fquim.unam.mx/amyd/archiver ... _25527.pdfEdit: Steffnov was mij alweer voor zie ik.